Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

Nationale Orgel & Monumentendag 2019

zaterdag 14 september 2019

Een aantal malen zullen verschillende Goudse organisten het hoofdorgel van de Sint-Jan (Moreau, 1736) bespelen. Na afloop van de bespeling bent u van harte uitgenodigd om het orgel te bezichtigen en desgewenst te bespelen o.l.v. de organist. De orgeldeur is te vinden naast de hoofdingang.

LUNCHCONCERT
Om 12.00 uur is er een lunchconcert door leerlingen van St. Jansorganist Gerben Budding.

DUBBELCONCERT LEKKERKERKER EN MOREAU-ORGEL
Om 16.00 uur vindt een uniek gezamenlijk concert plaats van Stadsorganist Gerben Budding op het Moreau-orgel en Adrie Vergeer met het monumentale draaiorgel ‘De Lekkerkerker’.

 

DAGPROGRAMMA

10.00 uur
– Dick den Hertog

11.00 uur
– André Dingemanse

12.00 uur
– Lunchconcert door leerlingen van Gerben Budding

13.00 uur
– Jan de Wit

14.00 uur
– Helmich van der Kolk

15.00 uur
– Bas Koster

16.00 uur
– Adrie Vergeer (draaiorgels) en Stadsorganist Gerben Budding (Moreau-orgel)

 

[ LEES HIER HET VOLLEDIGE DAGPROGRAMMA ]

Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

De hoge orgelzolder is op zaterdag vrij toegankelijk.
Om het interieur van de kerk met de Goudse Glazen te bezichtigen is de normale entree verschuldigd: met de Museumkaart, Rotterdampas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis.
De audiotour is inbegrepen bij de entree.

Aanvullende informatie:

Op deze open monumentendag biedt de Sint-Jan bezoekers een heel speciale gelegenheid, namelijk om het befaamde Moreau-orgel van binnen te bekijken. Het orgel dateert van 1732-1736 en kostte destijds een fortuin: 47.652 guldens, 19 stuivers, 8 penningen. De bouwer was de van oorsprong Vlaamse Jacob François Moreau. Het orgel kreeg 52 registers, te bedienen met een pedaal en drie klavieren met toetsen van ivoor en ebbenhout. Het orgelfront is uitgevoerd door de Goudse beeldsnijder Dirk van der Wagt en de schilders Quirijn van Brimen en Hendrik van den Heuvel. Rond de speeltafel is goudverf gebruikt.

In de loop der tijd heeft het orgel vele reparaties en aanpassingen ondergaan, maar het heeft altijd zijn barokke karakter behouden. Tot de bekendste bespelers van het orgel behoren de jongste zoon van Johann Sebastiaan Bach, Johann Christian, Camille Saint-Saëns en Albert Schweitzer.

Er is een route bedacht langs plekken die nog nooit voor het publiek zijn opengesteld! De start is buiten bij het kleine torendeurtje, waarna men over de torentrap naar de hoge orgelzolder loopt. Langs de werkplaats van de conservator van de Sint-Jan komt de route uit bij de achterkant van het grote kerkorgel, waar de duizenden orgelpijpen zijn te zien en te horen. Een verdieping lager is de balgenkamer te bekijken en – wanneer het niet te druk is – kan ook de speeltafel van het orgel worden bekeken, waarna men via de orgeltrap in de museumwinkel uitkomt.

Deze speciale en vrij toegankelijke route komt in de plaats van de gratis openstelling van de Goudse Glazen op Open Monumentendag. Aan de ene kant kan de Sint-Jan de museuminkomsten gewoon niet missen: 70% van de financiële middelen voor het onderhoud aan het monument en de orgels en 100% van de kosten van de (orgel)concertseries worden door de museumbezoekers en de Vrienden van de Sint-Jan betaald.
Net als Museum Gouda en de meeste andere musea in Nederland vragen we daarom voor het normale museumbezoek de normale entreeprijs, en dat is al gratis met je Museumkaart, Rotterdam- of Vriendenpas. We hopen dat we op deze manier het monument en de orgels in stand kunnen houden, terwijl we op Open Monumentendag juist een deel van de Sint-Jan laten zien, waar je normaal gesproken nooit kunt komen als bezoeker!

alle concerten en evenementen

Translate »