Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

Cantare | Mariavespers, Claudio Monteverdi

Zaterdag 16 november 2019

De Mariavespers, ook wel de Vespro della Beata Vergine, is een verzameling psalmen en motetten voor zangstemmen en instrumenten, die in 1610 werd uitgegeven in Venetië. De meeste stukken zijn geschreven met het oog op het avondgebed (vesper is Latijn voor avond).

Monteverdi paste in deze verzameling muziekstukken voor zangstemmen en instrumenten van vóór 1600 verschillende stijlen toe, waarmee hij een staalkaart laat zien van de muziekstijlen van zijn tijd: van ‘ouderwetse’ gregoriaanse psalmodieën tot avant-gardistische solozang, Venetiaanse dubbelkorigheid en concertante instrumentale muziek; een verzameling die zijn eenheid vindt in de vesperliturgie. Het geheel was bedoeld voor een van de Mariafeesten. Monteverdi gebruikte het wellicht om bij een sollicitatie in Rome te tonen wat hij in z’n mars had.

Het Goudse koor Cantare krijgt tijdens het concert ondersteuning van solisten Mónica Monteiro, Amelia Berridge, William Knight, Joäo Moreira, Matthew Baker en Mitchel Sandler. Het ensemble Copper & Zink verzorgt de instrumentale begeleiding. Verder zingt Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt de gregoriaanse antifonen.

 

Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

alle concerten en evenementen

Translate »