Orkest van het Groene Hart & Vocamuze | Vivaldi, Gloria in D

Zaterdag 23 september 2017, 20.00 uur.

In dit Prinsenconcert laten het Orkest van het Groene Hart en het koor Vocamuze de tijd van Willem III met de Dubbelmonarchie herleven. Willem was tegelijkertijd stadhouder in de Nederlanden en koning van Engeland en Ierland.
Letterlijk gaat het orkest terug naar Willem door de muziek uit zijn tijd te spelen. Venetiaan Antonio Vivaldi (1678-1741) bij voorbeeld vierde in heel Europa successen met onder andere het Gloria in D. Het is het hoogtepunt van deze reeks Prinsenconcerten en laat het Alphense koor Vocamuze onder leiding van Oksana Kryuchkova schitteren in al z’n veelstemmigheid.
Een ander indrukwekkend onderdeel van het concert is de Coronation Anthem uit Zadok the Priest van Georg Friedrich Handel (1685-1759). Wie kent niet het ‘God save the king’ uit dit barokke werk?
Verder zal Vocamuze een psalm van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) ten gehore brengen. Sweelinck is de belangrijkste Nederlandse componist uit de overgangstijd van Renaissance naar Barok. Vooral zijn orgelwerken waren in zijn tijd zeer vernieuwend en hebben mogelijk zelfs Johann Sebastian Bach geïnspireerd. De psalmen en andere koorwerken zijn nog geworteld in de Nederlandse School, die van de vroegere gregoriaanse kerkmuziek meerstemmige kunstwerken maakte.
In het Prinsenconcert worden ook orkestrale werken ten gehore gebracht. Zo speelt het Orkest van het Groene Hart onder leiding van Jim Benjamin Roodnat de Sinfonia in Bes van Johann Christian Bach (1735-1782). Deze zesde en jongste zoon van Johann Sebastian Bach vestigde zich in Londen na zijn studie in Italië. In de twintig jaar dat hij in Londen werkzaam was kon hij op een enorme populariteit rekenen.
Het hoofdwerk van het orkest is de Suite Pastorale van Emmanuel Chabrier (1841-1894). Dit werk is heerlijk luchtig en ongrijpbaar en is daarmee puur impressionistisch van aard. Niet verwonderlijk; Chabrier was bevriend met onder anderen de schilders Paul Verlaine en Édouard Manet
Daarnaast brengt het orkest met recentere muziek een ode aan de tijd van de Dubbelmonarchie van Willem en Maria. Koning-stadhouder Willem was volgens de overlevering een verwoed danser. Vandaar dat het orkest de Ancient Aires and Dances van Ottorino Resphigi (1879-1936) op het programma heeft gezet. Ook Benjamin Britten (1913-1976) schreef, met de Five Courtly Dances uit Gloriana, neo-classicistische muziek die de tijd van Willem en Maria tastbaar doet herleven.

Kaarten € 15,- | kinderen, studenten & Vrienden van de Sint-Jan € 10,-
U kunt uw kaarten hier bestellen

Geef u hier op als Vriend van de Sint-Jan en profiteer meteen van de vele voordelen!

Translate »