Nederlands (NL-BE)English (United Kingdom)
Goudseglazen in beeldSint Janskerk in Beeld Goudseglazen in beeld

Koningin in Sint-Janskerk

 

 

 In het kader van de voltooiing van de restauratie van de cartons (originele werktekeningen) van de Goudse Glazen, werd door Tom Hagevoorzitter Stichting Goudse Sint-Jan, het boek "De Cartons van de Sint-Janskerkaan de koningin aangeboden.

 

 

   

 

  (foto, Wim Pijper)
 

Hare Majesteit de Koningin opende op 22 november 2011 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskerk de tentoonstelling "Schetsen van Schoonheid"

Het museum toont de 16e eeuwse ontwerptekeningen van de beroemde "Goudse Glazen", de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. De tekeningen zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en nu eenmalig, samen met de ramen in de kerk, te bewonderen.

"Schetsen van Schoonheid" in museumgoudA presenteerde een selectie van de mooiste ontwerptekeningen van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572), die werkte voor onder andere Prins Willem van Oranje en koning Philips II van Spanje. De tekeningen, van 5 tot wel 22 meter hoog, getuigen niet alleen van het ontwerpproces van de ramen; het zijn kunstwerken op zich, die behoren tot de keur van de Nederlandse Renaissance. De tentoonstelling belicht het vakmanschap van Crabeth, het proces van de vervaardiging van gebrandschilderd glas en de restauratie van de kunstwerken. 

Dat de tekeningen bewaard zijn gebleven is uitzonderlijk. De Sint-Janskerk nam jaren geleden het initiatief tot de restauratie van de kunstwerken, die door een team van specialisten en externe adviseurs is uitgevoerd in het museum, onder toeziend oog van het publiek. In 2008 verscheen al een boek met alle glazen van de kerk. Nu is er ook een overzichtswerk van de tekeningen, dat tijdens de opening aan de koningin werd aangeboden.

Het boek, de Cartons van de Sint-Janskerk, dat werd aangeboden aan koningin Beatrix, is verkrijgbaar in de winkel van de Sint-Janskerk en te bestellen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . (Voor meer informatie, zie: Boeken)

 

Glas van de maand

Het Glas van de maand maart

 0uitsnijding home

Meer lezen? klik hier!

Actueel

Het Erasmusraam in de
Sint-Janskerk
image1
 
Expositie in Verwondering
van Jan Kooistra
van 1 febr. t/m 1 september 2015
 
Expostie Kruiswegstaties
van Willem Hesseling
van 1 jan. t/m 30 juni 2015

Binnenkort

4 apr. aanvang 19.00 uur
Passie- en Paasconcert
Vox Jubilans
 
 

Nieuws

zaterdag 20 juni aanvang 05.00 uur
Getijdendag in de Sint-Jan
 
  
zaterdag 31 oktober
Opening Bijbeljaar in de Sint-Jan
 
2f9642c7-7830-4d61-8cba-6c87e4ca9cf3
 
 
  
 
Orgel en draaiorgelconcert
op Monumentendag 2013 in
Sint-Janskerk druk bezocht.
klik hier voor een impressie
  
Koningin Beatrix in de Sint-Janskerk 
 
 
 
 

  

Column van de maand

Kosterlijke ontdekkingen