Nederlands (NL-BE)English (United Kingdom)
Goudseglazen in beeldSint Janskerk in Beeld Goudseglazen in beeld

Glas van de maand juli

 

Glas 6 – Judith onthoofdt Holofernes

Dit glas wordt door Dirck Crabeth in 1571 gemaakt. Het geeft de belegering van Bethulië weer. Het “vidimus”, het kleine voorontwerp van dit glas, bevindt zich in Wenen. De voorstelling beeldt het verhaal uit het oudtestamentische apocriefe boek Judith uit. Hierin wordt beschreven hoe Nebucadnezar, koning van de Assyriërs, zijn veldheer Holofernes uitzendt Israël te veroveren. Hij sluit de stad Bethulië af van watertoevoer, zodat de inwoners van dorst bezwijken waardoor de stadsoverste besluit zich over te geven.

Dan treedt Judith naar voren. Zij is een mooie en rijke weduwe en biedt aan met behulp van haar dienstmeisje de stad te verlossen. Holofernes nodigt haar uit voor een feestmaal. Judith verleidt de veldheer en voert hem dronken. Wanneer alle gasten zijn vertrokken is Holofernes bevangen door de wijn en valt voorover op het bed in de tent. Judith grijpt zijn sabel en onthoofdt hem. Zij geeft haar dienstmaagd het hoofd en stopt het in een zak.

Terug in Bethulië overhandigt zij het hoofd van Holofernes aan de oudsten van de stad. Als de volgende morgen de  Assyriërs het lichaam van Holofernes vinden worden zij zeer angstig en vluchten.

In dit glas zie je links het onthoofde lichaam van de veldheer bij de rijk versierde tent. In de tent staat een kan met wijn en een geldkist. Rechts staat Judith met zwaard met haar dienstmeisje. Zij overhandigt het hoofd van Holofernes. Op de achtergrond zien we de stad Bethulië met de tenten van de belegeraars die bezig zijn bier te drinken, brood te bakken en vlees te braden.  Links boven zien wij Judith en haar dienstmeisje aankomen in Bethulië. Het hoofd van Holofernes is gespiest op een staak aan één van de torens.

In het onderste deel van het glas zijn de portretten van de schenkers weergegeven met hun beschermheiligen Johannes de Doper en de heilige Catharina. Johannes staat centraal met het lam en het kruis. Jean de Ligne is getooid met de leeuwen van Barbancon en het Gulden Vlies. Zijn echtgenote, Margaretha van der Marck, gravin van Arenberg, draagt een kroon en achter haar staat de heilige Catharina met haar attributen, het gebroken rad en het zwaard. Volgens de legende zou Catharina onder de Romeinse keizer Maxentius zijn veroordeeld om te worden gemarteld. Een engel voorkwam dit door het rad te breken, waarna zij met het zwaard werd onthoofd.

Naar Gespiegeld in kerkeglas – Mr. A.A.J. Rijksen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

                                            
 
                                           
 

 

 

 

 

 

 

 

                    

 

Glas van de maand

Het Glas van de maand juli

 

Meer lezen? klik hier!

Actueel

Restauratie Koorfundatie
 

Binnenkort

Vanaf 3 juli t/m 28 augustus
aanvang 12.00 uur
Gouwe Moment
 
18 juli, aanvang 20.00 uur
Concert Fiori Musicali
 
19 juli, aanvang 16.00 uur
Concert Toon Hagen
  
vanaf 20 maart
Expositie "Kruiswegstaties"
 
vanaf 17 april
Expositie In Verwondering
van Jan Kooistra  
      

Nieuws

vrijdag 6 september
Cartons in Museum
Catharijne Convent
 
Orgel en draaiorgelconcert
op Monumentendag 2013 in
Sint-Janskerk druk bezocht.
klik hier voor een impressie
 
zaterdag 5 oktober
Goudse Glazendag
  
Koningin Beatrix in de Sint-Janskerk 
 
 
 
 

  

Column van de maand

Kosterlijke ontdekkingen