Goudse Sint-Jansdag

Langste StripVerhaal ter Wereld…………

Wát een Verhaal!

Op 22 november 2011 opende Prinses Beatrix de expositie ‘Schetsen van Schoonheid’ in Museum Gouda. Op deze tentoonstelling kon men een aantal werktekeningen (cartons) bewonderen van de Goudse Glazen. Deze stroken achter elkaar gelegd vormen samen het ‘langste stripverhaal’ ter wereld. Bijna 2 km !! Koster Maurits Tompot heeft het initiatief genomen om hiermee een plekje te veroveren in het Guiness Book of Records. Nu we het officiële wereldrecord sinds kort in huis hebben willen we dat graag op woensdagmiddag 24 juni 2015 op een bijzondere manier wereldkundig maken. Dat doen wij samen met de Brede School en Teken- en schildersatelier het GouwePalet.

Foto kerk: Olaf Hornes

Honderdnegentig Goudse basisschoolkinderen zijn op 22 april in de voetsporen van onze vensterkunstenaars Dirck en Wouter Crabeth getreden. Zij hebben in de Goudse Sint-Janskerk bij het maken van eigentijdse venster cartons hun proces nagedaan. Van idee naar realisatie; van klein naar groot. Uitgangspunt zijn hedendaagse spreuken en gezegdes uit de Bijbel. 

Uit de 190 carton-concepten op A2 groot formaat zijn inmiddels de 16 sterkste én kleurrijkste beelden gekozen. In de afgelopen weken hebben die kinderen deze tekeningen onder leiding van Gerard W. Rietbergen met medewerking van leden van Atelier Het GouwePalet overgeschilderd op een echt schilderdoek van 60 x 90 x 4 cm. Ook zullen er enkele geselecteerde werken van leden en cursisten te bezichtigen zijn.

Op woensdag 24 juni Sint-Jansdag 2015 in het bijzijn van alle deelnemende kinderen met hun vaders en moeders, opa’s en oma’s – zullen onze Jeugddichter des Vaderlands Maaike Rijntjes, Jeugdburgemeester Dieuwertje Kerkhoven, Burgemeester Milo Schoenmaker en Gerard W. Rietbergen als kunstenaar en projectleider onder leiding van 2 oud- commissaris der Koningin Jan Franssen uit deze 16 sterkste en kleurrijkste cartons de drie allermooiste kiezen. Alle 190 tekeningen worden in de zuidbeuk van de kerk geëxposeerd en blijven tot 1 juli in de kerk te bewonderen. Uiteraard bent u als verzorger, ouder, opa of oma van een van de deelnemers uitgenodigd deze bijzonder feestelijke dag bij te wonen. Het begint precies om 14.00 uur. Er zijn geen entreekosten. Vanaf 13.30 speelt organist Christiaan Ingelse passende kindermelodieën. Een activiteit van St. Goudse Sint-Jan i.s.m. Atelier Het GouwePalet en de Brede School.

Rosemarie van Dorsten links en Nour Ahmadouche schilderen hun concept-carton naar groot doek.

Deelnemende Basisscholen:

Vrije School de Ridderslag
Plaswijckschool
Triangel
Park & Dijk
’t Palet
KAS Korte Akkeren

Sponsors:

Atelier GouwePalet, Brede School, Vrije School De Ridderslag, Koninklijke Talens, Harolds Grafik, Walt Disney Producties, Kruidvat, B+M Architecten Den Haag Visser & Visser Accountants, Stichting Het Oude-Mannenhuys, Cinema Gouda, Kunstzaken & PaintingActs, TV Gouwestad – Olaf Hornes, Notariskantoor De Waard & Wagener

alle concerten en evenementen

Translate »