Cornelis de Lange van Wijngaerden en de crisis van 1787

De aanhouding van Wilhelmina, prinses van Pruisen, aan het riviertje de Vlist in juni 1787 spreekt nog altijd tot de verbeelding. Bewapende Gouwenaars onder leiding van Cornelis de Lange, vrijheer van Wijngaarden en Ruigbroek, wisten te voorkomen dat de echtgenote van de gewezen stadhouder Willem V naar Den Haag kon reizen. Daar hoopte zij een opstand tegen het patriotse bewind te bewerkstelligen.
Tijdens het symposium ‘Cornelis de Lange van Wijngaarden en de crisis van 1787’ hebben historici Wim Knoops en Ton van der Schans gesproken over de politieke ideeën van De Lange en zijn patriotse medestanders, en ook over de maatschappelijke context van deze roerige jaren. Op latere leeftijd schreef De Lange een stadsgeschiedenis van Gouda, waarvan 200 jaar geleden het tweede deel verscheen. Cornelis de Lange werd in 1820 statig begraven in de Coolkapel van de Goudse Sint-Jan.


Het symposium over Cornelis de Lange was het derde symposium in de reeks Beroemde Nederlanders van de Sint-Jan, georganiseerd door de Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging die Goude. Eerder werden de zeventiende-eeuwse diplomaat Hiëronymus van Beverningh en de zestiende-eeuwse filosoof en schrijver Dirck Volkertszoon Coornhert in de schijnwerpers gezet.
Download hier de begeleidende publicatie met bijdragen van Henny van Dolder-de Wit en sprekers Wim Knoops en Ton van der Schans.

download hier de publicatie naar aanleiding van het symposium

Translate »