Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

Symposium Anna Barbara van Meerten-Schilperoort

Zaterdag 27 oktober 2018

emancipatie van 1815 tot #MeToo

Anna Barbara van Meerten-Schilperoort (1778-1853) groeide dankzij haar productieve inzet voor tal van maatschappelijke zaken uit tot de 'Kroon van Gouda'. Zij was in de eerste helft van de negentiende eeuw een begrip op tal van gebieden. Zij zette zich in voor onderwijs voor jonge meisjes, voor gevangenishervormingen, en leverde grote bijdragen aan de jeugdliteratuur. In haar woonplaats Gouda schreef zij diverse werken waarin haar ideeën over de maatschappij en de rol die vrouwen daarin konden spelen een belangrijke positie kregen. De Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging Die Goude zullen het voortdurende belang van haar werk en gedachtegoed belichten in een symposium. De focus zal daarbij liggen op haar werk op het gebied van emancipatie.

Jean-Philippe van der Zwaluw, biograaf en auteur van het boek De kroon van Gouda over Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, zal spreken over haar werk en de historische context waarin zij actief was.

Cisca Dresselhuys, journaliste en voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Opzij, zal de verbinding leggen met het heden en ingaan op de betekenis van emancipatie in 'het #MeToo-tijdperk’.

Het symposium wordt afgesloten met een discussie tussen beide sprekers over hun lezingen en de actualiteit. De discussie wordt geleid door Tom Hage (voorzitter Stichting Goudse Sint-Jan).

Dit is het vierde symposium in de reeks Bekende Gouwenaars van de Sint-Jan, georganiseerd door de Stichting Goudse Sint-Jan en de Historische Vereniging Die Goude. Eerder werden Hiëronymus van Beverningh, Dirck Volkertszoon Coornhert en Cornelis de Lange in de schijnwerpers gezet.

alle concerten en evenementen

Translate »