Let op:

Dit concert of evenement heeft al plaatsgevonden!

Goudse Glazenlezing 2018

zaterdag 6 oktober 2018

Op deze jaarlijkse Goudse Glazendag extra aandacht voor de prachtige gebrandschilderde ramen in de Sint Janskerk. Om 14 uur verzorgt Jaap van Moolenbroek een lezing over het glas ’De inneming van Damiate’ (nr. 2) dat in 1597 door Haarlem werd geschonken.

Centraal staat deze middag een van de negen kerkramen die na de woelingen van Opstand en Hervorming door Hollandse overheden en steden werden geschonken. Het Haarlemse glas verbeeldt een minder historische episode uit de kruistochtgeschiedenis. Volgens de Haarlemmers hadden hun voorvaderen een beslissende rol gespeeld bij de inneming van Damiate aan de Nijl dankzij een schip met een zaag aan de boeg. Als beloning hadden deze helden voor hun stad het mooie wapen verkregen dat Haarlem nu nog steeds voert.

De wijze waarop dit vecht- en beloningsverhaal door de Haarlemse glasschilder Willem Tybaut werd uitgebeeld, biedt verrassingen. In opzet en onderdelen onderscheidt zijn weergave zich van woord- en beeldtradities die voor en na hem gangbaar waren. Bekeken wordt waar Tybaut het anders deed en wat de redenen hiervoor kunnen zijn geweest. Onder meer wordt verband gelegd met de accentuering van deugden in de nieuwe serie Goudse glazen en met de toen recente vaderlandse geschiedenis.

De titel van de lezing is ’Een Haarlems kruistochtverhaal eigenzinnig verbeeld. Het Goudse Damiate-glas van Willem Tybaut (1597)’. Spreker is Jaap van Moolenbroek, oud-hoofddocent middeleeuwse geschiedenis aan de VU Amsterdam en auteur van het boek Nederlandse kruisvaarders naar Damiate aan de Nijl. Acht eeuwen geschiedenis en fantasie in woord en beeld (Hilversum, 2016). Zijn invalshoek belooft een boeiende bijeenkomst.

alle concerten en evenementen

Translate »