Agathe Ensemble | Mendelssohn, Strijkoctet opus 20

Zaterdag 22 april 2017, 16.00 uur.

Het Agathe Ensemble is een nieuwe, internationale groep strijkers, bestaande uit professionele musici. Het ensemble is vernoemd naar één van de werken van de componist Brahms, bekend als het ‘Agathe sextet’. Dit concert is hun eerste gezamenlijke optreden.

Zij spelen op 22 april het Strijkoctet opus 20 van Mendelssohn, dat tegenwoordig bekend staat als één van de meest geslaagde kamermuziekwerken. Het stuk biedt een eindeloze stroom meeslepende melodieën en rijke harmonieën. Het prachtige werk van de toen nog jonge componist klinkt ook vandaag nog fris en actueel.

Agathe Ensemble:

Het zijn talentvolle jonge musici die op het hoogste niveau zijn opgeleid. Zij zijn samengekomen om hun passie voor de kamermuziek met elkaar en anderen te kunnen delen.Het klassieke repertoire voor kamermuziek is zeer uitgebreid, en veel van deze prachtige muziek wordt maar zelden live uitgevoerd omdat er uitzonderlijke bezettingen nodig zijn. Het Agathe Ensemble streeft ernaar om alle goede soorten klassieke kamermuziek uit te brengen in verschillende bezettingen; van duo’s, trio’s tot sextetten en octetten, alles is mogelijk! Door deze verschillende bezettingen wil het ensemble een groter en breder publiek bereiken, en tevens een spannend en divers repertoire ontsluiten.

De naam ‘Agathe Ensemble’ komt uit één van de werken van de componist Johannes Brahms. Zijn strijk-sextet opus 36 staat algemeen bekend als het ‘Agathe sextet’. Dit werk componeerde Brahms voor zijn geliefde Agathe von Siebold. Wij hebben ons ensemble naar haar vernoemd. Daarmee eren wij deze componist die door de eeuwen heen talloze musici heeft geïnspireerd.

Concert 22 april: ‘Mendelssohn Strijkoctet’

De Duitse componist Felix Mendelssohn schreef al op zijn 16e een van zijn meest beroemde composities als verjaardagscadeau voor zijn viool-docent: het Strijkoctet op. 20. Tegenwoordig wordt deze compositie nog steeds beschouwd als een van de meest geslaagde kamermuziekwerken. Het werk biedt een eindeloze stroom meeslepende melodieën en rijke harmonieën. Het prachtige werk van de toen nog jonge componist klinkt ook vandaag nog fris en actueel.

Dit concert vormt het openingsconcert van de nieuwe serie ‘Kamermuziek in de Sint Janskerk’, die al enkele jaren succesvolle loopt. Het is tevens de allereerste uitvoering van het Agathe Ensemble, de nieuwste strijkersgroep in Nederland. Met dit programma presenteren de leden van het ensemble zich met prachtige kamermuziek waarin de kwaliteiten en het talent van deze musici optimaal naar voren komen in verschillende samenstellingen.

 

Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.
Vrienden van de Sint Jan hebben vrij toegang.

 

Translate »