Zaterdag 29 april 2017, 16.00 uur.

Ana Valero en Sergey Smirnov werken samen sinds 2013.
Het paar heeft onder anderen opgetreden in Amsterdam (Concertge­bouw), Rotterdam (De Doelen), de Statenzaal (Zwolle) en het Muziekcentrum in Enschede.

Ana Valero is Spaans altvioliste, is geboren in het Spaanse Huesca in 1986. Zij begon haar muzikale educatie toen ze zes jaar was. Het diepe geluid van de altviool, waar ze verliefd op werd, ontdekte ze op haar achtste. Toen ze tweeëntwintig was studeerde ze af aan het Conservatorio Superior de Música de Aragón in Zaragoza.
Sergey Smirnov, pianist, is geboren in het Wit-Russische Minsk in 1980. In 1998 is hij afgestudeerd aan de Music College of the Belarusian Academy of Music en studeerde verder aan de Muziek Academie in Minsk onder Yuri Gildiuk.

Ana Valero, Spaans altvioliste en winnaar van verschillende internationale concoursen, heeft recentelijk haar master studie afgerond in Nederland. Ze geeft altvioolles aan de Internationale School in Den Haag en speelt in verschillende orkesten, waaronder Sinfonia Rotterdam en Camerata Amsterdam.

Geboren in het Spaanse Huesca in 1986, begon Valero haarmuzikale educatie toen ze zes jaar was. Het diepe geluid van de altviool, waar ze verliefd op werd, ontdekte ze op haar achtste. Toen ze tweeëntwintig was studeerde ze af aan het Conservatorio Superior de Música de Aragón in Zaragoza. Ze behaalde hier de hoogste cijfers voor Altviool en Kamermuziek.

Als freelance altvioliste heeft ze als solist opgetreden in kamermuziekconcerten door heel Europa. Haar repertoire strekt zich uit van barokmuziek tot muziek van de 21e eeuw. In 2015 heeft zij een CD opgenomen met eigentijdse muziek, met het trio Horak Conexion voor het  platenlabel ‘The Recording Consort’. Al solist heeft Valero ook masterclasses gevolgd bij onder andere Julia Dinerstein, Mikhail Kugel, Lawrence Power, Maxim Risanov, Alexander Zemtsov, Alan Kovacs en Michael Zemtsov. Ze heeft verschillende internationale prijzen in de wacht gesleept voor competities zoals de Citta di Barletta en Citta di Asti, beiden in Italië. In 2011 heeft Valero de eerste prijs ontvangen op het International Competition Anemos in Rome, de eerste prijs op de International Music Competition in Belgrado, in 2014, Absolute Prize in Don Vizenzo Vittiprijs in Italië in 2014, en de tweede prijs in de London Grand Prize Virtuoso in 2015.
Sinds 2016 speelt ze met een Dupont strijkstok, met dank aan Stichting Eigen Muziekinstrum

Sergey Smirnov, pianist, is geboren in het Wit-Russische Minsk in 1980. In 1998 is hij afgestudeerd aan de Music College of the Belarusian Academy of Music en studeerde verder aan de Muziek Academie in Minsk onder Yuri Gildiuk. Om verder te studeren kwam Smirnov in 2003 naar Nederland om les te volgen van Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij behaalde zijn Master als solopianist in 2006. In de tussentijdheeft Smirnov ook masterclasses gedaan bij vooraanstaande mentoren zoals Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier. Sergey Smirnov heeft al vele prijzen gewonnen in verschillende internationale competities, waaronder de International High School Music Competition in het Japanse Takasaki en de Porto International Piano Competition in Portugal.

Zijn creatieve output is erg hoog. Zijn vele opvoeringen en kamermuziekconcerten hebben een breed repertoire, van barok tot hedendaagse muziek. Tussen 1990 en 2016 heeft hij concerten gespeeld in Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Engeland, Japan en India. Als solist heeft Smirnov concerten uitgevoerd van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov en Shostakovich met verschillende kamer- en symfonieorkesten. Hij was ook te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt in Amsterdam, het Festival Classique en het Steve Reich Festival in Den Haag, het Peter de Grote Festival in Groningen, de Rotterdamse Operadagen, op Les Concerts du Cloître in Nice en op Le Printemps de Lady Mond in het Franse Belle-Isle-en-Terre.

Zij spelen werken van J.S. Bach, Schumann en Brahms.

J.S. Bach Suite n.5 Prelude in C minor R,
Schumann. Märchenbilder (Fairy Tales), Op.113

– Nicht schnell
– Lebhaft
– Rasch
– Langsam, mit melancholischen Ausdruck

Brahms Viola Sonata op. 120
– Allegro amabile
– Allegro appassionato
– Andante con moto, allegro

Schumann. Fantasiestücke Op.73
– Zart und mit Ausdruck
– Lebhaft, leicht
– Rasch und mit Feuer

Toegang is gratis.